VESTI I TEKSTOVIO NEOLIBERALIZMUO TRANZICIJI O PRIVATIZACIJAMAO KORUPCIJIO KONTROLI MEDIJAO OTIMANJU VODESTATISTIKA OBNOVLJIVA ENERGIJAŽIVOTNA SREDINASLOBODAN JAVNI PREVOZ DOKUMENTARNI FILMOVIlive streamIza kulisa

 

 
 
 
 
 

 

 

Stefan Hessel

 

 

PRIJAVA
Budite obavešteni o aktulenim događajima i akcijama
Ime:
E-mail :

 

 

 

Stefan Hessel

 

 

OBAVEŠTENJE POVODOM ENORMNOG POVEĆANJA CENA KARATA U JAVNOM PREVOZU U BEOGRADU
2014-12-31

 

Poštovani sugrađani, 

Još jednom imamo priliku da vidimo pravo lice političara. Sve što su Aleksandar Vučić i SNS obećavali u predizbornoj kampanji je pogaženo, a obećanje da će ukinuti BusPlus je najbolji primer oportunizma i korumpiranosti celokupne političke scene Srbije. Umesto da ukinu BusPlus i usvoje novi način finansiranja i modernizacije javnog prevoza za koji smo im uručili detaljno objašnjenje i plan, Aleksandar Vučić i njegovi eksponenti u Upravi grada Beograda su rešili da nastave stopama svog predhodnika Dragana Đilasa i uvedu čak 4.500% veće cene javnog prevoza za penzionere samo kako bi nastavili pljačku žitelja Beograda kroz BusPlus, a sebi obezbedli procenat od zarade na prodaji karata.

 



PR tekstovi u medijima, koje za potrebe političke mafije i vlasnika BusPlusa smišlja i plasira Istok Pavlović, vešto kriju enormna povećanja cene karata. Tako iz tekstova objavljenih u strogo kontrolisanim medijima ne možete čuti ovo:




- Najjeftinija karta je poskupela za 22% - (sa 73 na 89 RSD)


- Mesečna karta za penzionere sa primanjima od preko 25.000 RSD je poskupela 3000% (sa 400 RSD godišnje na 11.800 RSD godišnje)


- Mesečna karta za penzionere sa primanjima od preko 50.000 RSD je poskupela 4.500%

(Sa 400 RSD godišnje na 17.800 RSD godišnje)


- Pojeftinjenje cene mesečnih karata za nezaposlene Od 2,5% ( sa 1120 na 1090 RSD) je već poznata strategija davanja bananica Beograđanima koji nemaju osnovna sredstva za život, a kamoli novca za plaćanje usluge prevoza čime im je posredno ograničeno zadovoljenje osnovnih životnih potreba i prava garantovanih Ustavom.


- I na kraju, pojefinjenje cene mesečnih karata za zaposlene je ništa drugo do smanjenje nameta poslodavcima i tajkunima što samo po sebi govori da je novi tarifni sistem smišljen u cilju da se deo tereta finasiranja javnog prevoza prebaci sa poslodavaca i tajkuna na račun penzionera i ostalih građana.




 



Ne brinite, nećemo dozvoliti da se ovaj zločin desi. Ovim putem vas obaveštavamo da će građanski pokret #99posto i haktivisti pokreta#AnonymousSrbija od 23 januara početi proteste i blokade grada sve dok god se ne uvede slobodan javni prevoz. Dana 23 januara ćemo održati prvi u nizu protestnih okupljanja. Protest će početi u 14h ispred zgrade Direkcije za javni prevoz u ulici 27 marta 43 - 45. O tačnom programu protesta ćete biti obavešteni narednih dana. 

Idemo svi zajedno za održiv i slobodan javni prevoz u Beogradu i celoj Srbiji!

 

Gradjanski pokreti Anonymous Srbija i 99%

 

NAPOMENA: Predlog novog načina finansiranja i modernizacije javnog prevoza koji smo još 28 novembra predali gradonačelniku, gradskom menadžeru, svim članovima gradskog veća, sekretaru za saobraćaj i direktoru Direkcije za javni prevoz možete pogledati ovde: http://www.99posto.org/news/srpski/article/270